Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Robotický poradce v ČR už není sci-fi

Robotický poradce v ČR už není sci-fi

Portu, první česká robo-advisory investiční platforma, se otevírá široké veřejnosti.

Mají se bát finanční poradci o svou práci? Globální slovník už dlouho zná pojem "Finanční poradce (anglicky Financial advisor). Nedávno se objevil termín "Robo advisor". Rozběhly se kolem toho vášnové diskuze, ale než se tyhle diskuze dostaly ke všem, tak je první "Robo advisor" i v ČR a začíná si ukusovat svůj kus trhu. A kdo to vlastně "Robo advisor" je? Wikipedie o něm říká toto:

"Robo-poradci jsou třídou finančního poradce, který poskytuje finanční poradenství nebo řízení investic online s mírným až minimálním zásahem člověka".

Finanční poradce versus první český "Robo advisor"

Po ukončení testovací fáze, ve které se k investování s Portu dostávali klienti od ledna 2018 postupně podle pořadového čísla registrace, může nyní získat investiční portfolio na míru každý, a to okamžitě.

Portu je první český online správce investičního portfolia – služba ve světě známá pod jménem robo-advisor. Portu je fintechový startup společnosti WOOD & Company, typově jde o robo-advisor 3. generace.

Pro koho je tenhle robotický finanční poradce?

„V Česku většina lidí nechává peníze ležet ladem na účtech, část investuje do podílových fondů s nemalými poplatky, někteří aktivně spekulují na burze. Na služby privátní správy aktiv dosáhnou jen velmi bohatí lidé. My věříme, že investování na kapitálových trzích může být snadné, relativně bezpečné a bez zbytečných poplatků. Chceme změnit zažitý způsob investování v Česku, vybudovat lepší místo pro peníze,“ říká Radim Krejčí, šéf Portu.

Klient Portu získává globálně diverzifikované portfolio na míru, složené z nízkonákladových likvidních instrumentů různých typů tak, aby struktura odpovídala jeho sklonu k riziku a současně schopnosti riziko nést. Každé portfolio je průběžně monitorováno a optimalizováno s ohledem na vývoj trhů s cílem maximalizovat rizikově vážený výnos. Investovat lze od 1 000 Kč.

Díky využití tzv. frakcí cenných papírů je Portu schopno nabídnout plně diverzifikované portfolio i pro drobné investory. „Nenecháváme posilující korunu umazávat zisky, každé portfolio je zajištěno proti kurzovým výkyvům koruny pomocí hedgingu,“ doplňuje Radim Krejčí. Žádné vstupní a výstupní poplatky, investor může peníze kdykoliv vkládat i vybírat. Portu si účtuje pouze jeden nízký poplatek za správu portfolia ve výši 1 % p.a. z hodnoty investice.

Portu je určeno všem lidem, kteří chtějí efektivně zhodnocovat své volné peněžní prostředky na kapitálových trzích. Portu není pro spekulanty a krátkodobé investory.

Investoři do Portu vkládají hodně a investují pravidelně

První investoři Portu věří a nebojí se mu svěřit své peníze.

V průměru mají na svém účtu v Portu 45 tisíc korun a jejich částky narůstají průměrným měsíčním vkladem 3 000 Kč. Maximální investice jednoho klienta dosáhla 1,9 milionu korun, minimální 1 000 Kč. Klienti Portu důvěřují. Mimo jiné proto, že se Portu opírá o zázemí silné investiční skupiny WOOD & Company, která na českém trhu působí již od roku 1991.

Sebere robot finančním poradcům práci?

Jestli jste finanční poradce, který se chce udržet, je potřeba jít s dobou. Začít můžete tím, že budete mít web, který vám bude získávat obchody na internetu. A takový web si můžete zprovoznit během pár kliknutí myší v aplikaci E-konzultant.

50% ho
tovo

10 dní aplikace zdarma

Na jaký e-mail Vám můžeme poslat přístup do aplikace?

(pokud e-mail s přístupy nedorazí do 5 minut, zkontrolujte také hromadnou a spam složku)